fbpx
roze klok slinger

KLOQ X LIEFKE

Artikel gepubliceerd in de 11e Editie van LIEFKE magazine, juni 2020.

Onder het label KLOQ maakt Arjan Ros, zoon van een horlogemaker, designklokken. Na een eerste blik op zijn website, stel ik het schrijven van mijn artikel nog even uit. Bewust gun ik mezelf de tijd om het verhaal te laten ontstaan. Suddertijd noem ik dat; dagen waarin ik de eenvoud van de klokken, de zachte lijnen en sprekende kleuren die ik heb gezien, steeds weer door mijn hoofd laat gaan.

Mijn gedachten gaan ook terug naar achttien jaar geleden. De tijd waarin ik burn-out raak en besluit om geen horloge meer te dragen, omdat ik niet langer geregeerd wil worden door de tijd. Een periode van tijdloos leven breekt aan, waarin ik enkel het dag- en nachtritme volg en uiteindelijk herstel van mijn burn-out. Vanaf dat moment kies ik heel bewust waaraan ik mijn tijd besteed. Het zorgt ervoor dat ik met volle aandacht ga leven.

En zo kan het zijn dat tijd weliswaar een universeel gegeven is, waarbij geen onderscheid wordt gemaakt en iedereen elke dag precies hetzelfde aantal uren ter beschikking heeft, maar dat de beleving ervan aanzienlijk verschilt. Waar de één van afspraak naar afspraak holt en het gevoel heeft altijd tijd tekort te komen, ervaart een ander veel meer rust.

Rust; het lijkt soms iets van vervlogen tijden, waarin mensen bij gebrek aan de huidige technologie meer tijd namen voor hun werkzaamheden. Iets van die nostalgie is terug te vinden in de klokken van Arjan. Niet zo verwonderlijk, wanneer je weet dat hij ze maakt als ode aan de klokken waarmee zijn opa ooit begon. Zijn liefde voor uurwerken is duidelijk van generatie op generatie doorgegeven.

Daarnaast heeft Arjan zich laten inspireren door de film Moonrise Kingdom van Wes Anderson, een regisseur met – net als de klokkenmaker – een uitzonder- lijk oog voor detail en sfeer. Zo kun je bijvoorbeeld zowel bij de wandklokken als de mantel- klokken kiezen uit verschillende kleuren wijzers en slingers. Mini- malistisch, kleurrijk en prachtig van lijn, zijn deze klokken blik- vangers in elke ruimte.

Door de rust die ze uitstralen, met enkel de aanwezigheid van wijzers op de wijzerplaat, doen Arjans klokken mij herinneren aan de periode waarin ik tijdloos leefde. En ze roepen een beeld bij me op van een andere wereld, waarin stress en druk ontbreken en volop ruimte is voor aandacht en ontspanning. Hoe heerlijk is het, dat juist een klok uitnodigt tot vertragen en genieten.

Woorden: Heleen Uithoven- Hoppesteyn

De waardering van www.kloq.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 10.0/10 gebaseerd op 10 reviews.