Arjan Ros

De Haagse favorieten van..

Arjan Ros (Den Haag, 1980) is ontwerper. Voor de uurwerken onder de naam KLOQ liet hij zich inspireren door een film van Wes Anderson. Sinds 2016 verkoopt hij de vrolijk gekleurde en handgemaakte KLOQs via zijn webshop en in winkels van Den Haag tot Japan.

Arjan, telg van juweliersfamilie Ros, groeide op in Moerwijk en ging naar het Ros College in Rijswijk. Hij volgde een creatieve opleiding in Rotterdam. Samen met Danitsja en hun 11 weken oude zoontje Tycho woont hij in de Vruchtenbuurt.

BUURT

“Ik heb als volwassene in verschillende wijken gewoond zoals de Schilderswijk en het Zeeheldenkwartier. Sinds vier jaar voel ik me erg thuis in de Vruchtenbuurt. Het is er heel gezellig, kindvriendelijk en met genoeg horeca en buurtwinkels.”

KOFFIE

“Als echte liefhebber kom ik graag bij koffiebranderij BOON in de Prinsestraat, maar voor mij is de allerbeste plek om koffie te drinken het bankje bij de garage van mijn vader in de Heesterbuurt. Daar klussen we twee keer per week met mijn broers aan oude motorfietsen. De belabberde Senseo neem ik op de koop toe.”

UITGAAN

“Sinds de baby er is, maken we lange avondwandelingen. Langs het Stokroosveld, door de Vogelwijk en via de duinen richting Kijkduin. Heerlijk al die geluiden van de natuur.”

TALENT M

“Christiaan Huygens was één van onze bekendste uitvinders. Hij ontwikkelde onder meer het slingeruurwerk; voor mij is hij echt een held.”

TALENT V

“Anna Lotte Peperkamp studeerde aan de Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Tijdens een eindexamenexpositie hoorde ik voor het eerst haar betoverende dreampopachtige muziek.”

KLEDINGWINKEL

“Ik ga vaak naar COS in de Venestraat vanwege de stijlvolle minimalistische ontwerpen in natuurlijke kleuren. De zaak is ruimtelijk en de kleding is niet duur.”

Bijenkorf Den Haag
De Bijenkorf aan de Grote Markt

GEBOUW

“De Bijenkorf is voor mijn idee het mooiste voorbeeld van de Amsterdamse School en staat toch maar mooi in Den Haag. Het Gesamtkunstwerk onder leiding van architect Piet Kramer lijkt door de glazen etalages te zweven. Mijn overgrootvader heeft nog meegewerkt aan het trappenhuis.”

AFBREKEN

“Het Haagse Heldenplein bij het ADO-stadion is een kale, sfeerloze vlakte met een patatkeet. Je staat er vol in de wind. Hier is echt iets beters van te maken. En laten ze dan ook meteen een voetpad aanleggen van het stadion naar de tramhalte.”

RESTAURANT

Zebedeus zit onder een boom tegen de Grote Kerk aan. Het eten is er heel goed en het personeel deskundig en vriendelijk. Nu hebben ze van donderdag tot en met zondag take away.”

LEERMEESTER

“Jacqui van Sunshine Yoga in de Witte de Withstraat ontmoette ik
in een tijd dat ik niet lekker in mijn vel zat. In haar lessen vond ik rust en ontspanning. Ze heeft een luchtige manier van lesgeven en er wordt veel gelachen.”

TYPISCH

“In de lokale koffiehuizen en bij beoefenaars van de duivensport floreert de Haagse taal welig.”

STIJLICOON

“De beige-rode GTL-trams maken sinds de jaren 80 deel uit van het Haagse straatbeeld. Herkenbaar voor vele generaties.”

De Zebraklok van ontwerper Jaap Karman
De Zebraklok van ontwerper Jaap Karman

ONTWERPER

“Jaap Karman is de man achter de Zebraklok, die nu aan de Mercuriusweg staat. Het is een ontwerp waar je naar blijft kijken. Heel graag zou ik met hem willen samenwerken aan een nieuwe versie van kleiner formaat.”

Sportcampus Zuiderpark in Den Haag
Sportcampus Zuiderpark in Den Haag

AANWINST

“De Sportcampus in het Zuiderpark staat midden in de natuur. Een functioneel gebouw met heel bijzonder materiaalgebruik.”

GUILTY PLEASURE

“De Straatvraag van Den Haag FM op Youtube, waarbij willekeurige voorbijgangers een vraag beantwoorden over de actualiteit. Mijn favoriete aflevering is Herres op Skiffa, dat betekent chaos op Scheveningen.”

GEHEIMTIP

De Vijf Poortjes was een karakteristiek gebouw aan het Spui. De gevel is behouden gebleven en er wordt hard gewerkt om die op Vroondaal terug te laten keren.”

ONDERGEWAARDEERD

“Het Laakkwartier is een prachtige wijk ontworpen door Berlage. De Goeverneurlaan vind ik van grote schoonheid.”

OVERGEWAARDEERD

“De nieuwe Foodhallen in de Haagsche Bluf zien er mooi uit, maar ik vond de sfeer een beetje kil en het eten heeft me niet overtuigd.”

THUISTIP

“Gebruik deze tijd om jezelf te herontdekken. Als kind was ik gek op Lego. Nu bouw ik met de plastic blokjes een Volkswagen Samba Bus en kijk ik uit naar de opening van Legoland.”

Tekst: Caroline Ludwig
Foto: Evelien van Egdom
Publicatie: Den Haag Centraal. Mei 2020